• Akhirat

    Rahsia Rezeki Allah

    Assalamualaikum and hello gaisss MashaAllah! Peraturan Allah itu tiada siapa yang tahu. Pertemuan semula dengan Ustazah yang mengajar aku 21 tahun lepas, dalam Darjah 4 di SRK Taman Kosas, Ampang, sememangnya bemda yang tak pernah terlintas langsung dek akal. Dulu aku ahli kumpulan nasyid untuk wakil sekolah sampai ke daerah. Ustazah lah mentornya. Pengalaman pertama aku menjejakkan kaki di sini tersangat priceless. Airmata jatuh tanpa sebab. Masa dalam bas dalam perjalanan ke Tanah Haram, Ustaz Rock bagitau “Tengok sebelah kiri. Itu Masjidil Haram”. Allah! Berderau darah aku. Ramai2 lafaz “Labbaikallah Hummalabbait, Labbaikala Syarikalakalabbait..” Aku terdengar sorang demi sorang menangis. Aku memang dah lama banjir masa Ustaz Rock bagitau Clock Tower…

  • Akhirat,  Begitulah Kehidupan

    Assalamualaikum Ahli Kubur

    Assalamualaikum dan hello gaisss Ini semua dunia je. Tak perlulah mendabik dada sangat dengan pencapaian di dunia. Chill2 sudah. Derma sedekah diam2 je. Tak perlulah hebahkan atas dasar nak jadikan inspirasi pada orang lain. Takut makan diri. Terbit rasa riak. Jangan. Mati tu bila2. Biarlah orang nampak kita jahat, yang mengadili nanti Allah, bukan mereka. Tidak lama lagi kita nak pergi dahπŸƒ Pesan pada keluarga kitaπŸ’š πŸ‘³πŸ»β€β™€πŸ§•πŸ»1. Beritahu anak-anak di mana kain batik lepas disimpan; seelok2 nya kain selimut/cadar putih. Boleh beli di kedai uniform sekolah. πŸ‘³πŸ»β€β™€πŸ§•πŸ»2. Sentiasa sediakan wipes, gunting & pemberat dlm 500g bersama kain-kain batik serta selimut putih /cadar. πŸ‘³πŸ»β€β™€οΈπŸ§•πŸ»3. Seeloknya beli pakej instant jenazah dan letakkan…

  • Begitulah Kehidupan,  Inspirasi

    Semangat Untuk Semua Fighter

    Assalamualaikum and hello gaisss Aku rasa semakin membuak rasa nak balik semula ke Malaysia dari percutian ni. Nak sambung bekerja kaw2 untuk bantu kayakan team dan kawan2 aku yang lain. Aku masih simpan lagi kata2 yang aku ikhlas keluarkan sendiri dari hati. Kerap aku baca untuk naikkan semangat aku sendiri. Untuk Semua Fighters Seantero Dunia You don’t made me, Allah made me – heart and soul Fighters Anda berada disini because u fight for it! Allah membenarkan! U deserve it! Its all because of your effort! Again, Allah membenarkan. Ini platform fair and square. Anda berada di position sekarang. Bukan kerana anda anak orang berpengaruh. Bukan kerana anda senior. Bukan…

  • Akhirat,  Inspirasi,  Umum

    Cara Sambut Ramadhan

    Assalamualaikum and helloo gaisss Sempena Ramadhan yang bakal menjelma ni, IKIM ade keluarkan sharing dari Ustazah Norhafizah. Aku share kan point2 penting kat sini. Semoga bermanfaat untuk kita semua. Bila Ramadhan tiba sambutlah dengan sujud syukur. Tanda terima kasih pada Allah kerana memilih kita untuk terus beribadah di bulan yang mulia ini Bila bertemu dengan ahli keluarga, sanak saudara, sahabat handai @ sesiapa sahaja ucapkanlah “Ramadhan Kareem” dan org yg mendengar menjawab “Allahu Akram” Maksudnya “Ramadhan Mulia” dan jawapannya ” Allah lebih Mulia” Sambutlah Ramadhan ini dengan wajah yang berseri-seri tanda kegembiraan yang tidak terhingga dan berazam untuk mendekatkan diri kepada Allah dengan selalu berbicara dengan Allah walau dalam hati.…

  • Akhirat,  Inspirasi,  Umum

    Tabiat Kaya Berjaya Dunia Akhirat

    Assalamualaikum and hello gaissss Dalam Morning Learning Coway di TTDI ofis aku, kami akan menjemput beberapa speaker luar untuk berkongsi elmu. Sebulan akan ada 2 ke 3 orang penceramah.  Aku nak kongsikan beberapa tips hidup yang aku dapat dari session Morning Learning dari Sifu Samad Kinto. 1. Tabiat pagi : subuh dan exercise utk terus naikkan semangat Tabiat pagi ni bila kita perhatikan semua orang yang berjayavdalam hidup, ada rutin pagi yang mereka lakukan. Starts your day early and actively, energy tu akan membawa sampai ke malam. 2. Invest dlm bisnes, property, amanah saham, tabung haji, emas Belum ada lagi aku dengar kalau nak pulangan hebat, pergilah beli kereta.  3.…