• Akhirat,  Inspirasi

    Cara Cepat Pergi Haji

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه and hello gaiss Antara ultimate mission aku ialah nak pergi haji dengan suami aku dan sponsor ibu dan ayah aku. Pergi haji ber4 so that aku boleh teman mak aku dan suami aku boleh teman ayah aku. Tahun 2009 aku bukak akaun tabung haji kat Job Fair KLCC masa zaman2 mencari kerja dulu. Tahun 2013 aku bukak buku untuk anak2 aku pulak. Nak bukak buku RM2 je. Masa ni aku terus masukkan RM1500 dalam akaun aku dan anak2 untuk membolehkan aku daftar haji. Kos untuk daftar haji hanya RM1300. Tekejut aku tengok slip yang pegawai tu bagi. Hah! Tahun 2070 baru dapat pergi haji? Umur…

  • Akhirat,  Family

    Pengalaman Pertama Terawih Bersama Anak

    Assalamualaikum and hello gaisss Malam tadi 1st time aku dan suami bawa anak2 pergi terawih bersama kami. Sebelum tu, malam sebelum sahur, kami ajak anak2 bersembang pasal topik puasa. Anak pertama aku, Ayra Sofea berumur 7 tahun dan yang kedua, Adli Aqasha berumur 5 tahun. Kami sama2 test apa yang diorang tahu pasal puasa. Well jawapan biasa dari anak2 mostly tak boleh makan tak boleh minum, kakak tambah kena solat dan baca quran. Aku tanya soalan bonus kat Aqasha. Pukul berapa kena bangun pagi. Aqasha jawab “pukul 4”. Okay betul. 2nd soalan aku tanya Aqasha, “bangun pukul 4 pagi untuk apa?”. Aqasha jawab “saHIR”. Hehe. Comel anak aku. Banyak kali…

  • Akhirat

    Rahsia Rezeki Allah

    Assalamualaikum and hello gaisss MashaAllah! Peraturan Allah itu tiada siapa yang tahu. Pertemuan semula dengan Ustazah yang mengajar aku 21 tahun lepas, dalam Darjah 4 di SRK Taman Kosas, Ampang, sememangnya bemda yang tak pernah terlintas langsung dek akal. Dulu aku ahli kumpulan nasyid untuk wakil sekolah sampai ke daerah. Ustazah lah mentornya. Pengalaman pertama aku menjejakkan kaki di sini tersangat priceless. Airmata jatuh tanpa sebab. Masa dalam bas dalam perjalanan ke Tanah Haram, Ustaz Rock bagitau “Tengok sebelah kiri. Itu Masjidil Haram”. Allah! Berderau darah aku. Ramai2 lafaz “Labbaikallah Hummalabbait, Labbaikala Syarikalakalabbait..” Aku terdengar sorang demi sorang menangis. Aku memang dah lama banjir masa Ustaz Rock bagitau Clock Tower…

  • Akhirat,  Begitulah Kehidupan

    Assalamualaikum Ahli Kubur

    Assalamualaikum dan hello gaisss Ini semua dunia je. Tak perlulah mendabik dada sangat dengan pencapaian di dunia. Chill2 sudah. Derma sedekah diam2 je. Tak perlulah hebahkan atas dasar nak jadikan inspirasi pada orang lain. Takut makan diri. Terbit rasa riak. Jangan. Mati tu bila2. Biarlah orang nampak kita jahat, yang mengadili nanti Allah, bukan mereka. Tidak lama lagi kita nak pergi dah🍃 Pesan pada keluarga kita💚 👳🏻‍♀🧕🏻1. Beritahu anak-anak di mana kain batik lepas disimpan; seelok2 nya kain selimut/cadar putih. Boleh beli di kedai uniform sekolah. 👳🏻‍♀🧕🏻2. Sentiasa sediakan wipes, gunting & pemberat dlm 500g bersama kain-kain batik serta selimut putih /cadar. 👳🏻‍♀️🧕🏻3. Seeloknya beli pakej instant jenazah dan letakkan…

  • Akhirat,  Inspirasi,  Umum

    Cara Sambut Ramadhan

    Assalamualaikum and helloo gaisss Sempena Ramadhan yang bakal menjelma ni, IKIM ade keluarkan sharing dari Ustazah Norhafizah. Aku share kan point2 penting kat sini. Semoga bermanfaat untuk kita semua. Bila Ramadhan tiba sambutlah dengan sujud syukur. Tanda terima kasih pada Allah kerana memilih kita untuk terus beribadah di bulan yang mulia ini Bila bertemu dengan ahli keluarga, sanak saudara, sahabat handai @ sesiapa sahaja ucapkanlah “Ramadhan Kareem” dan org yg mendengar menjawab “Allahu Akram” Maksudnya “Ramadhan Mulia” dan jawapannya ” Allah lebih Mulia” Sambutlah Ramadhan ini dengan wajah yang berseri-seri tanda kegembiraan yang tidak terhingga dan berazam untuk mendekatkan diri kepada Allah dengan selalu berbicara dengan Allah walau dalam hati.…