• Begitulah Kehidupan

    Bestnya Merokok

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه and helo gaisss Kalau nak ikutkan aku lah orang yang paling senang terpengaruh untuk hisap rokok. Sebabnya lahir2 aku dah dikelilingi orang yang kuat merokok. Tak kisah perempuan atau lelaki, tua atau muda. Semuanya merokok. Rokok komersial ye, rokok daun pon ye. Dari kecik dah tengok pakcik2 dok menggentel rokok guna penggelek kecik yang boleh simpan dalam poket tu. Tapi alhamdulillah, still standing strong, aku tak merokok sbb tak nampak mana bestnya, dah rasa tapi tak best pon. Sesak dada ade lah. Why gaiss? Why? Apa bestnya merokok. Ada jugak keliling aku yang berjaya berhenti hisap rokok. Bukan senang nak buat. Sebab banyak jugak yg…

  • Begitulah Kehidupan,  Family,  Umum

    Hari Mantai Sempena Menyambut Ramadhan

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه and hello gaisss Rumah aku ni walaupon berada di tengah bandar Damansara, aku selalu dikejutkan dengan kokokan ayam. Esok dah puasa. Harini terjaga, mulalah teringat pasal kenangan berpuasa dengan family besar aku. Manap Clan Aku dibesarkan dalam keluarga yang besar yang sangat rapat. Especially side mak aku. Ayah orang Batu,9, Cheras. Mak aku pulak asal dari negeri beradat, Tanjong Ipoh, Negeri Sembilan. Disebabkan ukhwah orang nismilan ni kuat, jadi aku tersangat rapat dengan cousin2 aku side mak. Kami namakan family kami as Manap Clan, sempena nama arwah atuk aku. Bergaduh la camne pon, esok baik dah. Huha huha balik. Member2 aku selalu expresskan rasa amaze…

  • Begitulah Kehidupan,  Inspirasi

    Bukan Sekadar Wang

    Salam semangat petang fighters  Dalam pada menunggu transit di Casablanca ni kan, sedap betul kalau dapat tido kan. Terbayang pulak, kalau time sejuk2 ni hujan turun, layan tidur pulak. Tapi tulah. Kita dah masuk ke alam luar biasa baik. Tido time hujan dah bukan lumrah kita yang berada dalam bidang sales ni. Kadang kita terpikir, orang tu boleh la buat. Dia ade itu ini..sbb tu boleh. Tapi sebenarnya Allah buat kita ni wajib ada kekuatan kita tersendiri, biar lah orang cakap kita ni banyak sangat kelemahan. Wuteva💁🏻‍♀️ Apa yang kita kena buat adalah kita kena tau macam mana kita nak channelkan diri kita ni ke arah yang lebih baik ▪️How…

  • Begitulah Kehidupan,  Inspirasi

    IBRAH MENJAMU TETAMU

    Assalamualaikum and hello gaisss Daripada kecik aku dah dibesarkan dengan adanya ramai tetamu kat rumah. Rumah aku jarang sangat lengang. Mak aku sangat rajin menjamu tetamu. In fact adik beradik mak aku semua rajin jamu tetamu. Kiranya tak perlu announce open house dah. Hari2 mak aku akan masak super banyak. Cukup untuk 5-10 orang makan. Sebab orang keliling dah tau, pergi rumah kak ngah ita, mesti dapat makan. Lauknya pulak memang ikhlas dari hati. Sedap giler. Mak aku darah nogori. Wajiblah pedas. Ada satu masa mak aku seloroh sebut, “Mama suka orang datang rumah. Elok kita jamu orang makan. InshaAallah murah rezeki. Mama suka tengok orang makan berselera sampai licin…