• Inspirasi,  Umum

    Tips Pengurusan dan Cara Mudah Kumpul Duit Kahwin RM24,000 Setahun

    Assalamualaikum and hello gaisss Biasanya dalam 2 bulan lagi kita akan dapat banyak jemputan kahwin. Cuti sekolah dan bulan raya kan dah dekat. Bercerita hal kahwin ni, teringat masa 9 tahun lepas. Struggle untuk kumpul duit kahwin tu sangat terasa. Orang kampung kata “The struggle is real”. Encik suami datang meminang dan set untuk kahwin setahun selepas. Maka bermula tempoh mengumpul duit kahwin dari saat itu. Kos perkahwinan bukan sikit. Kadang-kadang kosnya tak masuk akal. Disebabkan aku dah merasa kepayahan kumpul duit kahwin dulu, aku nak share beberapa tips untuk memudahkan proses kumpul duit kahwin. Ini antara 10 tips mudah untuk pengurusan majlis kahwin dan cara mudah kumpul RM24,000 bagi…

  • Begitulah Kehidupan

    Hutang itu Hikmah

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه dan Salam Sejahtera Bersempena dengan musim kejar mengejar LHDN vs para pekerja dan peniaga, kalini aku terpanggil nak share berkaitan hutang. Aku kerap dengar cerita pasal orang yang banyak hutang dan akhirnya memilih jalan penyelesaian dengan meminjam dengan ah long. Ada sekali ni aku melepak dengan kawan rapat aku zaman universiti dulu. Lama tak dengar khabar. Terjumpa dia di kedai mamak. Nampak serabut, tak macam dulu. Sembang punya sembang, sampai dia bercerita hal tekanan hidup dia. Tekanan kewangan yang dihadapi membuatkan dia rasa nak bunuh diri. Sampaikan dia kecewa dengan hidupnya sekarang. Seingat aku waktu belajar dulu, dia ni merupakan seorang pelajar yang pandai. Pandai…