Inspirasi,  Umum

Tips Pengurusan dan Cara Mudah Kumpul Duit Kahwin RM24,000 Setahun

Assalamualaikum and hello gaisss

Biasanya dalam 2 bulan lagi kita akan dapat banyak jemputan kahwin. Cuti sekolah dan bulan raya kan dah dekat. Bercerita hal kahwin ni, teringat masa 9 tahun lepas.

Struggle untuk kumpul duit kahwin tu sangat terasa. Orang kampung kata “The struggle is real”. Encik suami datang meminang dan set untuk kahwin setahun selepas. Maka bermula tempoh mengumpul duit kahwin dari saat itu.

Anak syurga kami

Kos perkahwinan bukan sikit. Kadang-kadang kosnya tak masuk akal. Disebabkan aku dah merasa kepayahan kumpul duit kahwin dulu, aku nak share beberapa tips untuk memudahkan proses kumpul duit kahwin.

Ini antara 10 tips mudah untuk pengurusan majlis kahwin dan cara mudah kumpul RM24,000 bagi korang yang nak kahwin dalam masa setahun.

1. Discuss dengan bakal suami secara terperinci

  • Jangan biarkan sang suami uruskan majlis sendiri dan sang isteri uruskan majlis sendiri. Dengan hanya berbincang berdua, korang akan dapat banyak input dan cara tersendiri untuk jimat kos kahwin

2. Checklist item perkahwinan

  • Ini perkara paling penting untuk aku dan suami. Seawal minit pertama, kami cari beberapa checklist kahwin dalam Google. Kami customised ikut kesesuaian kami. Checklist ni bukan hanya untuk majlis persandingan. Haruslah buat secara terperinci dari majlis merisik, tunang, akad nikah sampailah ke majlis perkahwinan

3. Mulakan survey tempat yang murah untuk membeli door gift 

  • Aku dulu cari door gift di Bandung. Tapi sebenarnya dalam Malaysia sendiri ada banyak tempat yang boleh korang survey. Nilai 3 pon vanyak barang murah. Yang penting rajinkan survey di Google dan tanya sekeliling.

4. Pilih konsep kahwin seawal mungkin

  • Konsep kahwin ni kalau lambat korang decide, kos perbelanjaan akan jadi makin tinggi. Sebabnya possibility untuk berbelanja membeli item yang tidak perlu dan tidak berkait dengan konsep akan berlaku. Biasalah, kahwin kan sekali seumur hidup. Hati tu macam2 je rasa nak beli. Maka, pilih konsep awal2 ya gaiss.

5. Kad kahwin yang murah simple

  • Masa zaman aku kahwin 9 tahun dulu, kad yang cantik adalah kad yang tebal siap bersampul. San memang makan duit. Tapi zaman teknologi sekarang ni memudahkan banyak benda. Maybe korang boleh decide untuk hantar kad pada spesifik tetamu jemputan. Yang selainnya hanya hantar secara online

6. Buat tabung kahwin

  • Untuk aku yang last minit baru nak mengumpul, memang terasa sesak nak kumpul duit kahwin.  Aku advice korang buat je tabung kahwin seawal mungkin walaupon belum ada calon. Bagi sesiapa yang ada calon, berbincanglah elok2. Buat 1 akaun bersama dan masukkan duit dalam tu. 

7. Mula mencari side income

  • Disebabkan aku dan suami dari bidang construction, maka side income kami lebih kurang kerja2 construction. Kami ambik projek cat rumah orang, plaster rumah, buat rumah, buat kos rumah dll.
  • Sekarang ada cara lebih mudah dan simple. Korang boleh simpan tenaga tu sebab aide income yang ini sangat senang.
  • Aku kan kerja Coway. Korang tau tak, dengan hanya mendapatkan 3 orang customer yang beli penapis air atau udara Coway, korang boleh dapat average rm2000 sebulan.
  • Konsisten hanya dengan mendapatkan 3 orang customer, rm2000 sebulan dalam tangan. Dalam setahun korang dapat kumpul rm24,000. Best kan? Yang nak tahu detail, boleh je contact aku.

8. Simpanan bulanan yang konsisten

  • Berbalik pada point no.7 tadi, side income Coway tu jangan usik langsung. Guna je lah duit kerja hakiki tu untuk berbelanja. Jangan sampai rabun mata bila side income terlebih banyak dari kerja hakiki. Dah set nak mengumpul rm2000 sebulan, wajib buat hokkay. Biar terlebih, jangan terkurang.

9. Kumpul idea dan konsep untuk projek DIY

  • Mulakan mencari idea2 untuk projek kahwin korang seawal mungkin. Kalau pandai DIY, buat je. Macam biasa tanya je encik Google. Mak aku dulu pandai buat gubahan guna duit syiling kertas untuk doorgift majlis nikah adik aku. Jimat duit kat situ, cuma ambik tenaga sikit lah. Bagi yang dah ada idea untuk buat DIY, silap haribulan pelamin korang cantik yakmat. Cuba search idea di Pinterest.

10. Kawal sendiri projek kahwin

  • Haa ini paling penting sayang2 semua. Ye faham majlis kahwin mestilah melibatkan ahli keluarga. Tapi please take control dan take charge of your own wedding. Takpelah orang panggil korang bridezilla pon. Afterall itu majlis korang kan. Hehe. Kawal item dan perbelanjaan korang sendiri. Jangan terover spend disebabkan terlalu mengikut permintaan keluarga.

Akhir kata, happy wedding gaisss.

Hugs & kisses 😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge